B+W 007 – Neviditelný ochránce

23.12.2012 16:32

S objektivem je to podobné, jako s chlebem namazaným máslem. Když upadne, tak tou namazanou stranou dolů. Objektiv, nechtíc zůstat pozadu, se k zemi zásadně poroučí předním optickým členem, a je, jak se říká, vymalováno, zvlášť, pokud na přistávací ploše je bláto či písek, o štěrku raději ani nemluvě.

 

Můžete se ke své technice chovat sebeopatrněji, obvykle je to ale jen otázka času, než naplníte to své procento pravděpodobnosti. Následkem takového pádu objektivu jsou poškrábané antireflexní vrstvy, rýhy v relativně měkkém optickém skle, a jediné pozitivum je, pokud nejde o ultraširokoúhlý objektiv, že rázem získáváte velmi měkce kreslící objektiv portrétní. Ne vždy je ovšem tento efekt žádoucí, a je tedy lépe takovým nehodám předcházet.

 

Ze své praxe na fotografických workshopech vím, že mnoho fotografů používá pro ochranu přední čočky objektivu UV filtr. Samozřejmě, bylo by to v pořádku, kdyby se ovšem nejednalo o nejenže dokonale upatlaný filtr, ale navíc ten nejlevnější, tak to obvykle znamená bez antireflexních vrstev a z obyčejného skla. Tyto filtry, obvykle kompletované kdesi na předměstí Pekingu, fungují podobně, jako poškození přední čočky pádem do písku. Naštěstí pro uživatele jsou ale tyto filtry (pokud se samozřejmě dokonale nezakousnou do předního závitu objektivu) sundat, když zrovna nefotografujete glamour portréty a účinek upatlaného skla není vaším výtvarným vyjadřovacím prostředkem....

 

Více zde: