Československá fotografie - 10/2012

02.04.2012 07:27

cover10-160Jarní magazín Československá Fotografie vychází v pátek 6. dubna, a nabídne pokračování oblíbené série Kreativní pobíhání, tentokrát se zaměřením na tvorbu prostorově působících fotografií. Podíváme se také na oblast velmi náročného reprezentativního portrétu a ukážeme si v mnoha ukázkách práci se světlem, v rámci našich fotoškol vás jistě potěší materiál věnovaný reportážní fotografii, ve kterém si ukážeme, že i fotoreportáž může mít vysokou uměleckou hodnotu, a popřeme tvrzení, že obsah fotografie je důležitější, než její forma.

Úvodník

Osobní názory, úvahy a příběhy Soni Karbusické, šéfredaktorky ČSF.

Fotokaleidoskop

Zajímavosti a novinky ze světa techniky, které by neměly zapadnout na smetišti internetových dějin.

Olympus OM-D

Zrození Fénixe? Olympus se vrací ke klasickému designu zrcadlovek, ale bez zrcadla. Designově klasický, vybavením moderní fotoaparát s výměnnými objektivy je důstojným nástupcem slavného systému Olympus OM.

Fotoklinika

Tentokrát netradiční, a navíc z pera a fotoaparátu Františka Dostála...

Milý Roberte...

Robert Vano odpovídá na dopisy čtenářů Československé Fotografie.

Člověče, nespěchej

Fotofejeton Františka Dostála na téma Telefonní budky. Vážněji slovem, o to veseleji fotografiemi...

Rodinná fotogalerie

Galerie může být i rodinná, ctící tradici.

Křtiny

Fotografie přináší vzpomínky každému. I herci Janu Třískovi, který vytáhl z šuplíku více než 40 let staré fotografie... A co nám k nim řekl?

Vizualizace rytmu

Hudba a rytmus ve fotografii L. Rosíka.

Lowepro Pro Roller Lite

Splněný sen všech cestovatelů - dopřejte si pohodlí na cestách... Nový, odlehčený Roller vhodný i pro cestování letadlem - praktické zkušenosti z jeho používání!

Digital Workflow - výběr souborů

Udělejte si nejdřív pořádek ve svých fotografiích, až pak je upravujte! Jak na třídění fotografií, jak je vybírat, jak oddělit zrno od plev...

Efektové filtry B+W

Předsádkové čočky jako nejlevnější cesta k makrofotografii, změkčovací Soft Pro a hvězdičkové filtry.

Hrajeme si s Lensbaby - EDGE 80

Novinka Lensbaby EDGE 80 splní požadavky i těch nejnáročnějších fotografů. Jedinečná skleněná optika, brilantní obras, řezavá selektivní ostrost, to je nová optika Lensbaby vhodná i pro náročné profesionální nasazení.

Perspektiva vs. Prostor

Kreativní pobíhání pokračuje! Tentokrát se zaměříme na vyvracení zažité představy, že perspektiva ve fotografii vyvolává pocit prostoru. Vše je totiž trochu jinak, a prostorového dojmu je nutné dosahovat jinými vyjadřovacími prostředky. V rozsáhlém materiálu najdete mnoho ukázek a rad, a naučíme vás tvořit fotografie s prostorovým efektem, kde budete mít pocit, že si pro fotografovaný objekt můžete sáhnout a z fotografie jej vyndat...

Hodně, nebo málo?

Slova a fotografický obraz ve svém spojení vyjadřují emoce nejlépe. Vzpomínka Jana Karbusického na letošní fotoexpedici National Geographic - Tanzania 2012.

Reprezentativní portrét

Ve škole portrétní fotografie se tentokrát budeme věnovat především světlu, které je pro zobrazení člověka nesmírně důležité, a v případě oficiálního reprezentativního portrétu to platí dvojnásobně. Jak je možné měnit tvar obličeje, jak zachovat skutečnou podobu portrétované osoby, a jaká kritéria musí reprezentativní nebo korporátní portrét splňovat.

Reportáž jako umění

Fotoškola reportážní fotografie je zaměřena kreativním směrem, a odpoví na otázku, zda je možné k reportáži přistupovat jako k umění. Odpovědí vám budou zde publikované fotografie... Řekneme si také, proč není zcela pravdivé tvrzení, že obsah fotografie je důležitější než její forma či technická kvalita.

Výstavu na lodi? Až v příštím životě!

Uvažujete o tom, že byste uspořádali výstavu svých fotografií? Potom pozorně čtěte článek plný rad a postřehů, o které se s vámi podělí Robert Vano, tentokrát vážněji, protože výstava - to je především mnoho starostí.

 

Zdroj: www.csfotografie.cz