Československá fotografie - 14/2012

07.12.2012 00:01

cover14-160Ve Vánočním duchu, s humorem i vážně, se spoustou rad a tipů pro vaše fotografie přichází Československá Fotografie č.14 do vašich domovů, aby umocnila atmosféru klidu a pohody. Magazín vychází v pátek 7.prosince, a protože Vánoce jsou časem setkávání člověka s člověkem, je toto vydání zaměřeno především na fotografování lidí, portrétů, neobvyklé rodinné Street fotografie, vypravíme se také do pohádky, a kromě exteriéru se také podíváme na fotografování v ateliéru, které vám zpříjemní dlouhé zimní večery...

Úvodník

Osobní názory, úvahy a příběhy Soni Karbusické, šéfredaktorky ČSF.

Fotokaleidoskop

Zajímavosti a novinky ze světa techniky, které by neměly zapadnout.

Československý fotograf Karol Kállay

Zemřel slovenský fotoreportér, který vešel do světových dějin fotografie již za svého života.

Proměny

Ohlédnutí za výstavou mapující 10letý rozvoj pražského Karlína.

Lowepro Rover Pro AW

Expediční krosna, nebo fotobatoh? Obojí současně. Skvělé řešení pro nejnáročnější uživatele, kteří spojují turistiku s fotografováním, bareou svou výbavu i na vysokohorské túry či do pralesa.

Pentax Optio LS465

Půvabný digikompakt Optio LS465 je naším tipem na dárek především pro ženy, kterým se tento výkonný přístroj vejde do kapsy džínů i do sebemenší kabelky.

Fomei Studio Lighting System

Jak osvětlovat portrét, produktovou nebo dekorativní fotografii vám poradí Soňa Karbusická, a doporučí také dostupné zábleskové zařízení. V článku najdete rady, které určitě při fotografování v ateliéru využijete, a to nejen v uvedených námětech.

Jaroslav Anděl: Průvodce modernitou...

Chcete-li hloubat nad fotografií v širším pohledu, určitě byste si tuto knihu neměli nechat ujít.

Black Rapid System

Skvělý systém pro současné používání více fotoaparátů je konečně zde. Krátké předběžné seznámení se systémem pohotovostních závěsů pro fotoreportéry, "sporťáky" i svatební fotografy.

Azyl pro opuštěné kočky LUCKY

Fotoreportáž Soni Karbusické z Azylu Lucky je současně naší prosbou o pomoc pro opuštěné kočky. Dojemné fotografie, oddané oči zvířat, jimž osud nejdříve nepřál, později alespoň zmírnil lidskou zlobu a přivedl jim do cesty azyl, kde čekají na vaši pomoc. Zapojte se prosím i vy do naší sbírky a dejte opuštěným zvířatům šanci na lepší a nový život.

Abstrakce je svobodné vyjádření autora

I profesionální fotograf potřebuje čas na vlastní tvorbu, třeba tu abstraktní. Seznamte se s neobvyklým použitím ND filtrů v reportážní a sportovní fotografii. ND filtry nejsou jen pro krajinu, právě u akční fotografie přinesou fascinující kreativní zobrazení.

B+W 007 - neviditelný ochránce

Chrání přední čočky objektivů, a přitom je téměř neviditelný - filtr B+W 007. Konec starostí s neustálým čištěním filtru a objektivu, fotografujete v prachu i dešti - filtr se čistí sám.

Peter Nagy - Detaily

Ve své tvorbě se Peter Nagy tentokrát podívá na ženu v detailu, a trochu jina, než je u tohoto autora obvyklé!

Václav Šilha - Czech Press Photo

Václav Šilha, člen redakční rady ČS Fotografie uspěl se svými snímky v soutěži Czech Press Photo, a to byla skvělá příležitost jej trochu vyzpovídat. Poutávé vyprávění o cestování a fotografování a fotografie dokumentující těsné sepětí přírody a fotografa Václava Šilhy.

Dvě vteřiny na portrét

Víte, že na zhotovení skutečně přirozeného, živého portrétu máte maximálně dvě vteřiny? Buďte připraveni a nepropásněte je! Nedělejte z lidí figuríny, fotografujte je takové, jací opravdu jsou, zachyťte jejich nehrané výrazy a jiskru v očích, učte se od starých Mistrů z 19. století, pronikněte do nitra člověka, a věnujte se komunikaci s ním namísto neustálého kontrolování záběrů na monitoru fotoaparátu.

Tomáš Znojemský - Cesta do pohádky

Poetické scénické fotografie s pohádkovou atmosférou - jak vznikají? Tvořte fotografie, které přináší radost, jděte proti současnému proudu depresivních souborů, hledejte světlo, barvy, atmosféru...

Rodina jako Street Photography

Povyšte rodinnou fotografii na snímky ve stylu Street Photography, a z „povinných“ snímků na dovolené udělejte akci, která bude i fotografované bavit. Naučte se vymýšlet scénky, zakažte svým bližním pohled do objektivu a výraz typu "sýr", vytvořte atmosféru, ve které budou přirozené úsměvy a pohyby přicházet samy od sebe. Dozvíte se také, jak takové "jiné" fotografování vnímá mnohem přirozeněji i člověk před vaším objektivem, tedy takový pohled "z druhé strany".

Před sebou mají Steer Wrestling

Ze cválajícího koně skočte na cválající dobytče a položte ho na zem. Máte na to 60 vteřin. Nebo to alespoň fotografujte! Nejakčnější disciplína rodea, Steer Wrestling, není pro každého, ale fotografovat ji může každý. Jen je potřeba dlouhé sklo, pohotovost a znalost průběhu akce, abyste ty nejlepší okamžiky nepropásli. Trochu drsnější souboje kovbojů s telety, ale takový byl a je život na rančích...

Robert Vano: Mám rád Vánoce

Kouzelné předvánoční vyprávění Roberta Vana. Dojímavé i veselé, k zamyšlení, ale vonící vánoční rybou a dárky. Veselé Vánoce...