Československá fotografie - 8/2011-12

04.12.2011 09:37

První zimní vydání magazínu Československá Fotografie vychází 5. prosince, a nabídne vám Vánoční porci skvělých soutěžních fotografií, jako vždy Fotoškolu, ve které jsou novinkou velmi názorné 3D ilustrace a schémata, uvidíte, jak se dá beze ztráty kvality fotografovat s clonovým číslem f/64 i v digitální fotografii, a máme pro vás také novou rubriku Digital Workflow, která bude vaším průvodcem na cestě fotografie z paměťové karty až po výstup na fotopapír. Jan Šibík se představí v neobvyklé roli fotografa psů. Určitě vás při čtení článků Roberta Vana napadá spousta otázek, které byste rádi tomuto světoznámému fotografovi položili. Nyní budete mít možnost se Roberta ptát, svěřovat se, diskutovat, a to exkluzivně pouze v Československé Fotografii!

Úvodník

Osobní názory, úvahy a postřehy Soni Karbusické, šéfredaktorky ČSF. O tom, proč by se měly a neměly kopírovat fotografie Mistrů, a o autorském růstu.

Fotokaleidoskop

Zajímavosti a novinky ze světa techniky, které by neměly zapadnout. Nový profesionální Canon, nové batohy pro uživatele používající D-SLR také k natáčení videoklipů...

Fotoklinika

Místo hořkých pilulek kritiky tentokrát sladká medicína chvály. Sešlo se nám vyhlášení vítězů dvou speciálních tématických soutěží, a výsledky si rozhodně zaslouží, aby byly více komentovány. Soutěžící předvedli neuvěřitelný výkon, při fotografování se opravdu vyřádili a jejich snímky rozhodně nejsou výsledkem náhody. A máme zde také první tři členy výběrového Lowepro Photo Teamu!

Jiří Hanák

Surrealistická realita fotografa, který skládá čas. Neobvyklý pohled na tok času.

Lidé ztrácejí paměť

Dokonce i na vlastně nedávnou Sovětskou okupaci zahájenou v roce 1968 už se zapomíná... 23 let po válce přijeli ruští vojáci opět, tentokrát  ne osvobozovat, ale vraždit české lidi v ulicích.

9.9.2011 - Pardubické krematorium

Jsou fotografie, u kterých by bylo lepší, kdyby nikdy nemusely vzniknout, protože přináší svědectví o zbytečně vyhaslých životech dětí. Jsou chvíle, při kterých by i profesionální fotoreportér měl projevit úctu a nebýt lovcem senzací.

Současný Josefov

Další workshop pořádaný Svazem českých fotografů vás provede malou částí Prahy, kde se dají pořídit velké fotografie.

Ľubomír Schmida

Profil fotografa a předsedy Zväzu slovenských fotografov a jeho fotografie kreslené světlem.

Lowepro Messenger Pro

Nová série batohů pro autory kombinující fotografie a natáčení videa vychází vstříc potřebám na vybavení, které k natáčení nezbytně  patří..

Vanguard The Heralder

Zajímavě řešená reportérská víceúčelová brašna s možností rychlé přestavby na běžnou brašnu pro každodenní použití.

Giottos Vitruvian

Chytré řešení pro minimalizaci transportní výšky stativu na cesty, kdy rozměry a hmotnost jsou rozhodující, ale nechcete slevit z kvality.

Czech Speleo Photo

Fotografování v jeskyních není žádný med, spíše tma a bláto...

Digital Workflow - Doostřování

Nová rubrika přináší zásadní informace o tom, jak správně doostřovat, nepřeostřovat, a kdy vlastně k tomuto kroku přikročit. Jak a kdy vytvářet matrice souborů a jak je optimalizovat pro zhotovení papírových zvětšenin, pro webové galerie nebo tisk.

Člověk a ohnisko

První ze série článků věnovaných fotografování lidí je zaměřen na postavu. Článek navazuje na minulé "Kreativní pobíhání" a zaměří se na to, jaké ohniskové vzdálenosti objektivů jsou vhodné pro fotografování lidské postavy bez zkreslení, jak využít ohnisko pro získání prostorového dojmu u perspektivní scény, jak izolovat objekt ve stavebně složité scéně, a také si povíme o tom, že na rozdíl od krajiny nejprve zvolíme objektiv, a pak teprve hledáme vhodné ohnisko objektivu, a nastává opět kreativní pobíhání. Podrobný článek je doplněn mnoha velmi názornými 3D ilustracemi a schématy.

Profesionální makrofotografie

Kvalitní optika, hloubka ostrosti, světlo - stavební prvky makrofotografie. Jak a s jakým objektivem pracovat, když chcete i v digitální fotografii pracovat s vysokými clonovými čísly třeba až f/64, ukázky toho, že to opravdu jde a ve špičkové profesionální kvalitě!

Mona Lisa byla transvestita?!

Na informace i humor bohaté Hovory R s trochou kontroverze. Tentokrát bude Robert vyprávět svým osobitým stylem o svých Workshopech, o tom, jak ho jeho posluchači zlobí a co nevědí. Výživné vyprávění přinese pro ty, kdo umí vnímat i mezi řádky, mnoho nesmírně užitečných rad pro fotografování portrétů a práci se světlem!

PSI

Velmi neobvyklá fotoreportáž Jana Šibíka o dvou skvělých psech v Bukurešti.

Šimpanzi v Mahale

Ty sympatické opičky jsou 3x silnější, než dospělý chlap. Neblýskat! Další poutavé vyprávění Wildlife fotografa Václava Šilhy.

Fotosoutěže

Vyhlášení nejlepších soutěžních fotografií průběžné fotosoutěže, i speciálních soutěží Anachronismus a Secese. Neuvěřitelné scénické fotografie, jejichž autoři zaslouží obdiv, protože místo výmluv, proč zrovna "tohle" nebudou fotografovat, vzali fotoaparát, pomocníky, rekvizity a dali se do práce na tématech, která by zamotala hlavu i profesionálním fotografům!