Československá fotografie - 9/2012

08.02.2012 22:33

Magazín Československá Fotografie č. 9/2012 vychází 8. února, a tentokrát je zaměřen na velmi praktickou výuku především portrétní fotografie a práci se světlem. Kromě toho nabídne důležitý materiál, který vám ukáže, jak kreativně pobíhat s ultraširokoúhlými objektivy a jak s nimi správně pracovat, abyste plně využili jejich možností při zobrazování krajiny, a představíme vám nový, zcela výjimečný software pro tvorbu kreativních fotografií.

Úvodník

Osobní názory, úvahy a postřehy Soni Karbusické, šéfredaktorky ČSF.

Fotokaleidoskop

Zajímavosti a novinky ze světa techniky, které by neměly zapadnout. Představuje se nový, a parametry zcela výjimečný fotoaparát Pentax K-01

Fotoklinika

Jak to dopadne, když dva dělají totéž, a další katastrofy...

Tokina AT-X 100 mm Macro

Recenze profesionálního 100mm makroobjektivu Tokina, který nabídne excelentní zobrazení oblastí ležících mimo pole hloubky ostrosti.

Clona, čas, ISO

Tentokrát něco pro úplné začátečníky - vysvětlení základních pojmů důležitých pro správnou expozici snímků, vztahy a definice tří nejdůležitějších hodnot, které byste měli znát.

Milý Roberte

Robert Vano s vámi komunikuje prostřednictvím magazínu ČS Fotografie, a odpovídá na dopisy čtenářů. Odpoví i vám, stačí mu napsat...

B+W - filtry profesionálů

Jak se zrodily a jak se vyrábí legendární profesionální filtry B+W.

Lowepro Stealth Reporter

Patříte k fotografům, kteří se zabývají akční fotografií ve všech jejích podobách? Pak rozhodně tuto brašnu nepřehlédněte!

Praha fotografická již po šestnácté

Malé ohlédnutí za tím co bylo, ale také výzva k tomu, co bude. I vy se můžete zúčastnit této tradiční fotosoutěže Svazu českých fotografů!

Sloupek Jana Třísky - Svatba

Vyprávění Jana Třísky o svatbě, a také o tom, jak se slavným Josefem Koudelkou vytahoval negativy z popelnice...

Karel Čapek fotografuje

Povídání o Karlu Čapkovi fotografujícím.

Vzpomínka Františka Dostála na Václava Havla

Lidé přicházejí a odcházejí, fotografie zůstávají...

Fotosoutěž Zlaté oko

Výsledky tradiční motoristické fotosoutěže.

Jaké sklo na portrét?

Fotografování portrétů není nic jednoduchého, a zcela zásadní je volba vhodné ohniskové vzdálenosti objektivu. Portrétní 85mm objektiv je tak trochu omyl... Učte se od dávných Mistrů malířů i fotografů konce 19. století. Ukážeme vám rozdíly mezi různými ohnisky objektivů a jejich vliv na vzhled fotografovaných osob, a doporučíme postupy a triky vedoucí ke zhotovení skvělých portrétních fotografií, jakých je dnes již málo. O řeči rukou a těla jsme se samozřejmě nezapomněli také zmínit.

Kreativní supersoftware

Jste-li vyznavači počítačových úprav a postprodukce, tak tento software rozhodně musíte mít! Popusťte uzdu své fantazii a představivosti! Více než 2000 filtrů, tradičních, méně obvyklých, ale i legendárních hollywoodských Fx filtrů v jednom balíku, vše ve špičkové, skutečně profesionální kvalitě! Skvěle řešený software pro tvorbu jedinečných kreativních fotografií, využití najde u portrétní, svatební a rodinné fotografie, ale také v krajinářské, technické a reklamní tvorbě. Špičkové profesionální výsledky za velmi příznivou cenu - to je software, jež se zrodil v USA a přichází právě nyní na trh. Již za pár dní bude v nabídce i ČS Fotoobchodu! A o jaký software se vlastně jedná? To se dočtete v právě vycházejícím magazínu Československá Fotografie... A zde je alespoň jedna malá ochutnávka.

id770

Širokoúhle - Kreativní pobíhání 3

Pojďte se spolu s námi podívat, jak správně používat širokoúhlé objektivy, aby jejich extrémní úhel měl smysl a fotografie zaujaly diváka. Širokoúhlý objektiv se používá jinak a pro jiné účely, než jste si možná až dosud mysleli. Podlehněte kouzlu dvojího pohledu a manipulujte tvůrčím způsobem s realitou!

Portrét a světlo

Světlo je ve fotografii totéž, co šém pro Golema. Bez světla nemůže fotografie vzniknout, protože světlem je kreslena. Práce se světlem je náročná, a má mnohem víc zákonitostí a souvislostí, než je v obecném povědomí fotografů. Budete překvapeni, co vše ovlivňuje lidskou tvář, naučíte se správně pracovat se zdánlivou maličkostí, jakou je Catch light, dočtete se o psychologii světla i mnohem víc! Posuňte úroveň své práce na skutečně profesionální úroveň...

Holky pruděj

Tentokrát pořádná porce poutavého vyprávění Roberta Vana. A jaké je téma? Rozdíl mezi fotografováním „kluků a holek“! Jako vždy, spousta jadrného humoru, ale mezi řádky opět notná dávka moudrosti a rad. Je na vás, jak se slovy Roberta Vana naložíte...