Dalekohledy, puškohledy, přístroje pro noční vidění

19.03.2013 08:43

Test puškohledu Yukon Craft

Test puškohledu Yukon Craft
28.08.2012 13:54 | Binox

Něco o zkušenosti s puškohledy Yukon- Craft 3-12x56 a 1,5-6x42

Přes nesporně širokou a rozmanitou nabídku střelecké a lovecké optiky na trhu, se kterou se v praxi také já setkávám, se občas najde vedle obecně známých značek zajímavý, dosud méně známý výrobce kvalitní optiky, zajímavý vlastnostmi a také cenou svých výrobků.

 

Je tomu asi rok, kdy jsem se setkal při opakovaném nastřelování kulovnice razantní ráže s problémem uvolnění optiky vinou rázů při výstřelech, kterými byla poškozena jinak standardní montáž puškohledu tak, že po asi 250 předchozích ranách (během asi 2 let) se o téměř 200 % zhoršil rozptyl nástřelu na 150 m. Bylo to nakonec 15 cm opsané kružnice při 5 ranách. Z tohoto důvodu byl proto pro jistotu prověřen také puškohled. Tak byla jednoznačně zjištěna příčina - deformace a vůle na montáži. Poté byla zakoupena originální montáž výrobce zbraně a bylo po problému. Rozptyl byl opět do 5 cm/150 m - puškohled obstál bez vady. Byl to puškohled Craft 1,5 - 6 x 42.

V tomto momentě jsem se o použitý puškohled začal více zajímat, zejména s ohledem na skutečně prokázanou odolnost silným rázům při výstřelu razantní municí. Mám totiž vlastní, opakovanou a potvrzenou zkušenost, že silným rážím často nevyhoví i některé výrobky renomovaných značek, neboť se často po určité době uvolní silnými rázy vnitřní mechanizmus puškohledu s přímým vlivem na zhoršení rozptylu.

Můj zájem vzbudil i fakt, že sám vlastním poměrně razantní ráži 300 Win. Mag a i na své zbrani jsem již zaznamenal jisté a shora popsané potíže se stabilitou nástřelu. Neméně zajímavou skutečností je také cena posuzovaného puškohledu, která je ve střední cenové úrovni dodávaných puškohledů na trhu.

Po zjištění dodavatele - firma BINOX zastupující na našem trhu výrobce YUKON - jsem přivítal možnost testu nového puškohledu CRAFT 3 - 12 x 56, se kterým bych chtěl čtenáře časopisu Myslivost seznámit V této souvislosti vyslovuji upřímné poděkování klubu SSK Dukla Plzeň, s jehož pochopením jsem test provedl v potřebných podmínkách.


Test jsem provedl 7. 5. 2012 odpoledne za jasného počasí a bezvětří. Na místě jsme s pomocníkem také pořídili fotodokumentaci. Z důvodu omezení odchylek zbraně, střeliva i střelce byl použit velmi kvalitní materiál a pomůcky.

Z důvodu objektivity a praktické využitelnosti testování byl test po nastřelení zbraně s puškohledem proveden na vzdálenost 200 m opakovaně oběma typy nábojů. Hodnota 200 m je blízká optimální nástřelné vzdálenosti pro ráži 300 Win. Mag. Nakonec kontrolní test na 100 m již bez korekcí puškohledu - proto je střední bod nástřelu (v souladu s deklarovanou křivkou náboje) o asi 60 mm výš.

Jsem však přesvědčen, že pouze a jedině testy na reálné lovecké vzdálenosti odpovídající dané ráži mají praktický význam a vypovídací hodnotu pro střelce a zejména myslivce. Je bohužel faktem, že je dnes problém najít střelnici s potřebnými distancemi. Také nijak nezpochybňuji deklarované balistické křivky, ale pouze v praxi na danou vzdálenost je teprve ta pravá střelecká jistota.



Parametry a podmínky testu:

Puškohled YUKON- CRAFT 3 - 12 x 56, nový, optika křemičité sklo, plněn dusíkem. Odolnost rázům při výstřelu je deklarovaná do 7000 J.

Speciální zakázková a mnou již osvědčená stabilní ocelová násuvná montáž.

Po nastřelení test na 200 m a kontrolní test na 100 m.

Zbraň - zakázkově zhotovená kulovnice 300 Win. Mag

Dva druhy špičkového loveckého střeliva renomované evropské firmy, s porovnatelnou balistikou.

Speciální stabilní střelecký stůl.

Nastřelovací tříbodová stabilní opěra zbraně vlastní výroby.

Střílel poměrně zkušený střelec - autor testu - věk 65 let.

Pro porovnání je u nástřelů položena vedle nástřelu dvacetikorunová mince.

test craft test craft



Hodnocení výsledku:

První terč na 200 m - 3 rány střelivem 1. typu (zjevně přesnějšího).

Druhý terč na 200 m - 7 ran střelivem 2. typu včetně přibližného vyhodnocení diference poklesu nástřelu. Průměr opsaného průměru nástřelu je do 5 cm.

Terč na 100 m - kontrolní - 5 ran střelivem 2. typu včetně přibližného vyhodnocení posunu nástřelu vzhůru (zbraň nastřelena na 200 m).
 

test craft test craft



Závěr hodnocení:

Výsledek nepotřebuje komentář, hlavním parametrem testu byl pouze test puškohledu. Z tohoto důvodu byl test realizován v nejlepších dosažitelných podmínkách, aby byly omezeny ostatní vlivy mimo optiku. Po testu je nezbytné konstatovat naprostou spolehlivost a stabilitu puškohledu, snadnou, přesnou a jemnou rektifikaci v horizontální i vertikální ose. Bezchybná je ovladatelnost a přilícitelnost.

Vedle shora popsaného a zdokumentovaného hodnocení je třeba zmínit opravdu velmi dobré dílenské zpracování puškohledu, pevné a stabilní uložení korekčních prvků bez vůlí a velmi dobrou ochranu okuláru i objektivu vzhůru výklopnými praktickými krytkami. Puškohled má tubus o průměru 30 mm a při výběru montáže je třeba pamatovat také na maximální vzdálenost mezi začátky kuželů okuláru a objektivu. Tato míra je max. 133,5 mm.

Jinak se jedná o puškohled s klasickou záměrnou osnovou uprostřed s nitkovým křížem a bodem, který je možno osvětlit v 11 stupních intenzity. Záměrná osnova je stejná jako například osnova ZEISS Victory č. 60. Osnova i záměrný bod zůstávají velikostí beze změny v celém rozsahu variablu.

Drobným a jediným nedostatkem zařízení je, že mezi stupni intenzity osvětlení červeného záměrného bodu není vždy pevný bod vypnutí, ten je v celém rozsahu jen jeden.

Jinak ostrost obrazu ve všech režimech je dokonalá a výkonnost za šera byla prakticky posuzována amatérsky tak, že posuzovaným puškohledem bylo při stmívání pozorována automobilová poznávací značka až do ztráty zřetelnosti.

Jako porovnání byly zároveň a shodně použity další dva puškohledy prestižních značek o stejných parametrech. Všechny puškohledy byly ve venkovním prostředí fixovány a zaměřeny na uvedený cíl. Maximální rozdíl v neprospěch posuzovaného puškohledu byl při popsaném stmívání 6 minut.

Výrobcem puškohledu je firma Yukon Advanced Optics (USA), která vlastní výrobní podnik ve městě Lida v Bělorusku. Uvedený výrobce má dlouhou historii v daném sortimentu a produkuje značný rozsah optických zařízení. Kromě speciální optiky vyrábí v posledních letech i zajímavou optiku civilní, konkrétně - pozorovací, střeleckou, infra a dálkoměrnou.

Závěrem dodávám, že jsem se s dodavatelem domluvil, že po jisté době použití prověřím stabilitu stejného puškohledu znovu a výsledek zveřejním.

Text a snímky Jiří STODOLA

 

Vyšlo v časopise Myslivost č. 8/2012

 

Dalekohledy pro noční vidění PULSAR

Noční vidění PULSAR

 

Challenger GS 1x20 - univerzální přístroj bez zvětšení. Lze použit k pozorování, s náhlavní montáží k pohybu, s Pulsar IR805.
Challenger GS 2,7x50 /3,5x50 - monokulární noční dalekohledy s technologii CF-Super.
Edge GS 2,7x50 - binokulární noční dalekohled s nejlepším obrazem na trhu ve své cenové třídě.
Edge GS 1x20 - lehké a kompaktní noční brýle.
Recon 550, 325 - široká škála digitálních nočních dalekohledů nové generace, včetně přístrojů s vice barevným displejem, s technologií SumLight a přímým záznamem obrazu na SD kartu.

 

Infra svítilny IR805/940 s plynulou regulací výkonu 50 až 150mW, stavitelnou šířkou osvětlovací plochy a možností seřízení směru nasvícení. Univerzální připojení přes Weaver.
Laserová svítilna L808 pro pozorování na velkou vzdálenost, dosah až 500m.

 

Dalekohledy Delta Optical Forest II

Dalekohled Delta Optical Forest II Řada dalekohledu Delta Optical Forest II byla rozšířena o modele s 50mm objektivem. Výhodou je zachovaní kompaktní velikosti dalekohledu při vyraznem nárustu světelnosti.
Dostupné jsou dalekohledy 8,5x50, 10x50 a 12x50

Dalekohled Expert VMR 8x40 - doporučujeme!

Binokulární dalekohled s vysoce světelnou optickou soustavou PORO II řadu. Dalekohled má velkou hloubku ostrostí a široké zorné pole, je plněny dusíkem a vodotěsný (norma IPX7). Jediný dalekohled ve světě s funkcí vnitřních přepínatelných filtrů. Dalekohled Expert VMR
Oranžové - zvyšují kontrast při pozorování za soumraku, ranní nebo večerní mlze.   Polarizační - odstraňují odlesky například vodní hladiny, autoskla a pod.
filtr   filtr