Legenda Lowepro

03.03.2012 08:36

Možná jste se až dosud trápili rozhodováním, jestli si pořídit fotobrašnu, nebo fotobatoh. Existuje ovšem i třetí možné řešení, velmi univerzální a flexibilní: Profesionální Modulární systém Lowepro Street a Field, jehož rozšířenou a modernizovanou kolekci představila tato značka na veletrhu Photokina 2010.

 

Podstatou modulárního systému je možnost aktuálně podle potřeby upravit sestavu tak, aby pojala veškeré potřebné vybavení, ale nenosili jste sebou zbytečně jen vzduch v nevyužitých prostorech. V případě brašny nebo batohu je to častý případ, pokud si nemůžete dovolit mít několik velikostí pro různé příležitosti. Modulární systém svou propracovaností a mnoha doplňky tento problém řeší beze zbytku a získává proto stále větší oblibu.

 

S&F Harness, Vest a Belts

Modulární systém nabízí poměrně rozsáhlou řadu pouzder a malých brašen, které je možné pomocí speciálních úchytů SlipLock upevnit na základ celého systému, tedy na bederní pásy (Belt), ramenní popruhy (Harness) nebo vestu (Vest). Bederní pásy jsou k dispozici dva. Užší pás S&F Light Utility Belt umožní připojení až 10 S&F nebo SlipLock pouzder, případně pistolové brašny Lowepro Toploader AW. Polstrované vzdušné „polštářky“ jsou v rámci pásu posuvné a je tam možno přizpůsobit pás podle postavy uživatele. Tento model je vhodný pro lehčí až střední výbavu. S&F DeLuxe Technical Belt umožní připojení až 11 S&F nebo SlipLock pouzder případně brašny Toploader AW, a je řešen důsledně ergonomicky pro pohodlné nošení i těžké výbavy při současně tepelné a mechanické ochraně oblasti ledvin uživatele. S&F DeLuxe Technical Belt se dodává ve dvou velikostech s rozsáhlou možností přesného nastavení délky pasu.

Pokud potřebujete upevnit větší množství pouzder a lépe rozložit zátěž tak, můžete oba pásy doplnit ramenními popruhy S&F Technical Harness, nebo přímo speciální vestou S&F Technical Vest. Takové řešení lze vřele doporučit i pro menší výbavu, protože umožní lépe rozložit a stabilizovat zátěž, rozšíří se také možnost upevnění především menší výbavu, protože umožní lépe rozložit a stabilizovat zátěž, rozšíří se také možnost upevnění především menších pouzder na drobné příslušenství, mobilní telefon apod. Vestu i popruhy lze snadno a rychle k bederním pásům připojit a stejně rychle v případě potřeby odpojit. Použití popruhů ani vesty nevylučuje současné použití S&F fotobatohu při transportu rozsáhlé fotovýbavy i samotného modulárního systému.

Lowepro představuje kolekci Street & Field ve třech modelových řadách s odlišným způsobem plánovaného použití – pro sportovní fotografy, pro fotoreportéry a svatební fotografy, a aktuálně také pro multimediální fotografy. Tyto kolekce jsou ovšem jen doporučeným výběrem jednotlivých komponentů, a systém si může každý fotograf nezávisle sestavit podle vlastních potřeb, protože vše je navzájem kombinovatelé a plně kompatibilní. Stejně tak váš skutečný účel využití pouzder může být zcela jiný, než je základní doporučení výrobce – vše je dáno pouze vyhovujícím rozměrem a systémem uzavírání, případně dělením vnitřních prostor.

 

S&F Audio Utility Bag 100

Dvojitá brašna S&F Audio Utility Bag 100 je typickým příkladem systémového řešení pro multimediální fotografy a kameramany, ovšem své využití najde i pro zcela jiné součásti fotografického vybavení. Brašna je vybavena systémem SlipLock a je ji tedy možno připnout na bederní pásy, ale ramenní popruh umožní i samostatné nošení náhradou za běžnou menší brašnu. Audio Utility Bag obsahuje dvě vnitřní pouzdra na různé drobné příslušenství a kabely, rozkládací pouzdro pro mikrofon a úchyt na sluchátka. Brašna má také promyšlený systém průchodek pro kabely, a jednoduchým rozepnutím zipu je možné získat dvě zcela nezávislá pouzdra s libovolným využitím. I když nepatříte k multimediálním tvůrcům, tak se vám bude určitě tato dvoubrašna hodit. Jednotlivé pouzdro má vnitřní rozměr 15,3 x 8,3 x 19 cm, hmotnost kompletu je pouze 1 kg.

 

S&F Lens Exchange Case 200 AW

Bylo jen otázkou, kdy někdo s něčím takovým přijde, a zbaví fotografy věčného problému nastávajícího při výměně větších objektivů. Dalo by se říci, že S&F Lens Exchange Case 200 AW je dalším mezníkem vývoje transportní techniky pro fotografy, a osobně toto pouzdro považuji za nejúžasnější součást celého S&F systému. Princip je přitom tak jednoduchý, až je s podivem, že na jeho zrození bylo nutné čekat až do roku 2010.

Pokud nemáte vlastní zkušenost s výměnou teleobjektivů, pak si to rozhodně zkuste představit. Na krku fotoaparát s jedním teleobjektivem, druhé „sklo“ na opasku v objektivovém pouzdru. Jak to uděláte, bude-li potřeba v terénu objektivy vyměnit? Na zemi bláto, nikde po ruce něco, kam by se sundávaný objektiv dal odložit, přitom čas je neúprosný a ztrácíte zajímavé snímky. Vše vyřeší právě S&F Lens Exchange Case 200 AW, tedy objektivové pouzdro designované pro snadnou výměnu objektivů během fotografování. Stačí pouzdro jedním tahem rozepnout, jeho přední část se vyklopí a vytáhne do té doby složené vnitřní pomocné pouzdro. Sundáte z fotoaparátu objektiv a odložíte jej do záložního prostoru pouzdra, vyjmete druhý objektiv, nasadíte na fotoaparát a odložený objektiv přendáte do hlavního prostoru. Jedním tahem pouzdro uzavřete, záložní prostor se složí a můžete se opět věnovat fotografování. Na boku pouzdra je navíc síťovaná kapsa pro odložení krytek objektivu, které pak nemusíte složitě hledat po kapsách. Takto vypadají řešení, na kterých se přímo podílí špičkový profesionální fotografové, se kterými Lowepro velmi úzce spolupracuje a na základě jejich zkušeností z praxe následně systémy, brašny, pouzdra a batohy designuje. Pouzdro S&F Lens Exchange Case 200 AW má vnitřní výšku 24 cm, a lze jej používat i samostatně s řemenem na rameni, nebo s připnutím na běžný opasek, pokud si nebudete chtít pořídit systémový pás S&F. Reportážní, svatební i sportovní fotografové by tento typ pouzdra rozhodně neměli přehlédnout.

 

Malá pouzdra S&F

Systém Street & Field přichází také s několika menšími pouzdry, které pomohou udělat pořádek v příslušenství a nabídnou také prostor pro další osobní věci. Asi každý fotograf využije pouzdro na mobilní telefon S&F Phone Case, které se obvykle upevňuje na popruh S&F Harness nebo S&F Vest, ale i na popruhy některých profesionálních batohů Lowepro. Pouzdro je možné použít také pro menší typy vysílaček, případně na osobní doklady, peníze apod. hodit se vám určitě bude také S&F Memory Wallet, což je pouzdro na paměťové karty, jejichž zásobu byste měli u akční fotografie mít rozhodně po ruce.

U déle trvajících akcí se může snadno stát, že dojít se někam napít je prakticky nemožné, a urputná žízeň pak odvádí vaši pozornost od práce a bere tvůrčí náladu. Není nic snazšího, než sáhnout do pouzdra S&F Bottle Pouch pro láhev s pitím a osvěžit se.

Kreativním fotografům jistě udělá radost pouzdro S&F Filter Pouch, který umožní uložení až 10 destičkových filtrů formátu LEE nebo Cokin Z, a k tomu se vejde ještě držák filtrů. Dělící přepážky jsou odlišeny barevně, což usnadňuje orientaci a výběr právě potřebného filtru. Samozřejmostí je speciální jemná povrchová úprava přepážek, která zabraňuje poškrábání filtrů.

 

Pouzdra S&F

Kromě popsaných speciálních a malých pouzder přináší systém Street & Field samozřejmě také klasická střední pouzdra pro objektivy různých velikostí, na záložní tělo zrcadlovky i profesionální blesky. S&F Quick Flex Pouch je pouzdro na blesk nebo jiné příslušenství s prostorem k uložení náhradních akumulátorů, a dodává se ve dvou velikostech s vnitřní výškou 22 a 25 cm. S&F Slim Lens Pouch jsou pak pouzdra určená především na uložení objektivů, opět jsou k dispozici ve dvou velikostech pro různé typy objektivů. Menší pouzdro má vnitřní rozměry 12 x 10 x 16 cm, větší pouzdro 13 x 10,5 x 25 cm. V případě potřeby je samozřejmě možné tato pouzdra použít i na jiné části vybavení, než jen na objektivy. Posledním pouzdrem kolekce je S&F Utility Bag 100 AW. Toto pouzdro je určeno pro uložení záložního těla zrcadlovky včetně instalovaného vertikálního Power Packu.

 

Street & Field v praxi

Modulární systém Lowepro Street & Field dává uživatelům obrovskou svobodu volby, je maximálně přizpůsobitelný, a přináší potřebnou svobodu pohybu při zachování nutné rychlé dostupnosti techniky. Při vhodné rozložení pouzder je například možné s plnou výbavou snímat i v leže, a pak se okamžitě přesunout na jiné stanoviště bez obav ze zapomenutí nějaké části výbavy na původním stanovišti. Stejně tak veškeré pohyby a někdy i krkolomné pozice při fotografování nepřináší nepříjemné pocity padání brašny z ramene. Pro maximální využití systému je důležité vytvořit si logický systém a zapamatovat si, v jakém pouzdru máte co uloženo, aby vás při práci hledání konkrétních součástí výbavy nezdržovalo.

 

Koupit můžete zde , zde a zde :-))))

                                                                                                                     Autor: Jan Karbusický

 

Použito s časopisu Československá fotografie č. 2/2012