Lowepro Nova AW - recenze

12.03.2012 19:50

Některé jsou vysoké, jiné buclaté, jsou hlavně na ozdobu, jiné na užitek, v některých se stále něco ztrácí, jiné mají svou logiku, mají kapes málo, jiné moc. Co si z té obrovské nabídky má vybrat fotograf, který chce prostě takovou normální klasickou poctivou fotobrašnu?

 

Fotograf s rozsáhlou výbavou se neobejde bez několika různých transportních systémů, a tak je tomu i u mne. Jednou si beru nárazuvzdorný kufr, jindy modulární S&F systém, čas od času batoh nebo velkou fotobrašnu, nezřídka Toploader, ale stále mi chyběla taková ta akorátní fotobrašna na střední vybavení. Objevil jsem ji zcela náhodou u jednoho účastníka našich Workshopů a hned mi bylo jasné, že je to přesně to, co jsem hledal…

Lowepro Nova AW se dodává v celé sérii 6 velikostí s velmi podobnými vlastnostmi. Vybral jsem si nakonec největší model Nova 200 AW, který rozměrem nejlépe vyhověl mé představě o střední fotobrašně. Hned ale podotýkám, že mám výbavu relativně specifickou a skutečnost, že v ní třeba na svatební fotografování pohodlně nesu 7 objektivů, dvě těla D-SLR, blesk, filtry a další drobné příslušenství může být zkreslující, protože 4 monofokální objektivy jsou velmi kompaktních rozměrů a 100mm makroobjektiv mnoho místa také nezabere.

Ale kromě těchto drobečků je ještě v brašně místo i pro zoom 50-135mm f/2,8 nasazený na fotoaparátu, a 200mm teleobjektiv f/2,8 včetně sluneční clony. Z toho můžete snadno odvodit, že se do brašny vejde 3-5 zoomových objektivů, blesk a další příslušenství.  Brašna mi trochu připomíná reklamu na Ford Fusion. Zvenčí malá, uvnitř velká. To je dáno především optimalizací výšky a šířky brašny pro velkou škálu různých objektivů, kdy mnohé větší brašny jsou současně i poměrně vysoké a často v nich proto nosíte také vzduch, protože dva objektivy se nad sebe nevejdou, jeden je krátký, a nad ním zůstane nevyužitý prostor.

Brašna je bohatě vybavena přestavitelnými přepážkami a to i malých rozměrů, takže její optimalizace pro konkrétní výbavu je snadná a nabízí mnoho různých řešení. Ani při minimu použitých přepážek se brašna nehroutí, protože její stěny jsou vyztuženy pevným, ale současně měkkým materiálem poskytujícím vynikající ochranu techniky i při nárazu brašny na ostřejší předmět, třeba roh stolu. Nadstandardně silné je protinárazové polstrování dna brašny, zvenčí je navíc na spodní straně brašna chráněna třemi silnými gumovými „podrážkami“, jež přidávají ochranu techniky absorpcí nárazu při hrubém položení brašny na zem, a současně chrání spodní stranu před vlhkem, blátem a také brání klouzání brašny na hladkém povrchu.

 

Déšť a švy

Materiály použité pro brašnu jsou velmi kvalitní a odolné, velký dvojitý přesah víka i při nezapnutém obvodovém zipu velmi dobře chrání vnitřní prostor proti pronikání vlhka za deště, pro zvláště intenzívní déšť je ve spodní části brašny připravena k použití převlečná pláštěnka. I po jejím navlečení na brašnu je možné víko otevřít a snadno manipulovat s technikou.

Dobře a promyšleně ušít funkční fotobrašnu, to je skutečná věda, a optimální řešení ochrany uložené techniky je to hlavní, co odlišuje značkové profesionální produkty od levných, byť třeba na pohled atraktivních hypermarketových brašen. To si uvědomíte, když kromě Anti-shock materiálů prozkoumáte také způsob šití švů. I při použití nepromokavých materiálů může snadno dojít k pronikání dešťové vody do brašny, a na vině jsou právě švy. Stačí savá niť, velká oka a šití skrz celé víko, a samozřejmě také zahloubení švů, kde se za deště drží voda jako v okapu bez odtoku.

I z tohoto pohledu je Lowepro Nova AW šita velmi pečlivě, s minimálním zahloubením švů, které jsou navíc umístěny před druhým, tedy vnitřním přesahem. I kdyby tímto obvodovým švem víka brašny pronikala voda, steče po nepromokavém povrchu vnitřního přesahu mimo brašnu, zatímco šev vnitřního přesahu je schován nad švem vnějším, a proto dokonale chráněn proti vodě. Nezapomínáte občas, kolik desítek tisíc stojí vaše fotografické vybavení, když vybíráte brašnu? Že za deště nefotografujete? Myslete na to, že počasí se stává čím dál méně předvídatelné, a nikdy nevíte, kde vás chytnou nějací čerti, co se jim ženitby zachtělo…

 

Brašny a zvířátka

Zdánlivé maličkosti jsou někdy hodně důležité, pokud nechcete na ulici vypadat, jako když jste vylezli z medvědího brlohu. Mám nyní na mysli povrchovou úpravu použitých textilií pro brašny a další transportní systémy. Ta je totiž jedním z důvodů, proč mne brašna Nova AW tak zaujala. Struktura tkaniny je o poznání jemnější, než u mé velké brašny, a vlákna jsou hladká. Nad tím můžete samozřejmě mávnout rukou, ale jen v případě, že nemáte doma nějaké ty domácí mazlíčky. Některé materiály totiž na jejich všudypřítomné chloupky působí jako suchý zip.

Ve chvíli, kdy přijdu z fotografování a položím brašnu na zem, naše perská kočka se na ní usadí, protože je to pro ni vítané vyhlídkové místo. Když se pak zvedne, zanechá na brašně půlku svého kožichu.

U brašny Nova AW tomu tak není, jen pár chloupků, které se snadno sfouknou. Malá přilnavost textilie je tedy v tomto případě velkou výhrou, a je samozřejmé, že brašna s takovým povrchem se i celkově méně špiní a nechytá do struktury tkaniny prach, který by se pak při otevření víka zanášel do vnitřních prostor brašny.

Vnější vybavení

Kromě hlavního vnitřního prostoru nabídne Nova AW také jednu nebo dvě kapsy na vnitřní straně víka a dvě kapsičky na paměťové karty (podle velikosti brašny), což se mi velmi osvědčilo, protože karty tak mají své pevné místo a nemusíte vzpomínat, kam že jste je v brašně uložili. Víko má také vnější velkou kapsu s tichým prachotěsným zipem pro uložení věcí, které je potřeba mít přístupné i v době, kdy nefotografujete, obvykle je to mapa, zápisník apod. víkem je pak zabezpečena další velká přídavná kapsa na přední straně brašny, dělená pružnými kapsami na filtry, baterie, drobné příslušenství i telefon, další velkou kapsu najdete také na zadní straně brašny. Na stranách jsou dvě velké síťované kapsy s elastickým vstupem, které využijete třeba na láhev s pitím, svačinu či cokoliv jiného, co můžete při fotografování nebo na výletě potřebovat.

U brašen Nova 180 AW, Nova 190 AW a Nova 200 AW je na zadní straně také velká smyčka pro navlečení na rukojeť kufrů na kolečkách, ať již běžných turistických, tak fotografických Rollerů, což ulehčí námahu na větších cestách, samy o sobě jsou brašny nečekaně lehké.

Brašny jsou vybaveny mohutným ergonomicky tvarovaným ramenním popruhem s měkkou vystýlkou ramenní části, kde  vnitřní strana je navíc potažena speciálním protiskluzovým povrchem. Důležitý, z mého pohledu, je užší profil brašny, než je obvyklé v této kategorii i všude tam, kde se pohybujete mezi větším množstvím lidí, brašna tolik nevyčnívá a nepřekáží, snáze se také trefíte do úzkých dveří. Pokud chcete trochu potlačit dojem, že se jedná o fotobrašnu, můžete si vybrat, kromě černé, i ze tří dalších barevných variant. Zvláště šedozelené provedení je velmi elegantní, a vhodně doplňuje moderní, jednoduše a účelně střižený design celé řady Lowepro Nova AW.

 

 

 

Model                Vnitřní rozměr v mm        Hmotnost

 

Nova 140 AW      170 x 100 x 170                  0,4    kg

Nova 160 AW      200 x 110 x 170                  0,5    kg

Nova 170 AW      215 x 115 x 205                  0,6    kg

Nova 180 AW      240 x 150 x 200                  0,7    kg

Nova 190 AW      290 x 160 x 200                  0,8    kg

Nova 200 AW      345 x 180 x 230                  0,95  kg 

 

Objednávat můžete zde: Nova 140 AW   Nova 160 AW    Nova 170 AW    Nova 180 AW   Nova 190 AW   Nova 200 AW

 

článek použit z časopisu Československá fotografie č. 6/2011

 

                                                                                                      Text: Jan Karbusický