Lowepro Stealth Reporter - recenze

13.03.2012 22:58

Nesmírně populární řada fotobrašen Lowepro Nova má také svého méně známého brášku, který již patří do profesionální třídy brašen pro fotoreportéry i svatební a akční fotografiy, a určitě stojí za to si jej trochu blíže představit. Vždyť i název této fotobrašny zavání pořádnou akcí. Stealth Reporter AW...

Začnu, jak je již mým zvykem, designem. Vždyť to je to, co uživatel vidí jako první, a co mu musí padnout do oka. Brašen je na trhu obrovský výběr, a právě taková, "láska na první pohled" může o nákupu Stealth Reportera rozhodnout. A dívat se je rozhodně na co. Stealth Reporter v sobě nese velmi čistý, ryzí Lowepro Design, tak charakteristický pro tuto značku. Je hrdý, moderní, ale účelný a elegantní.

          

Protože mi doma pobíhají dva chlupatí miláčci, mívám při testovaní brašen často problém, jak je vrátit a přitom nedávat na odiv zástupci té které značky, jakéže rasy ti kočičáci jsou. Kdo máte doma nějakou tu kočku, tak jistě víte, o čem mluvím. Kamkoliv, ale doslova kamkoliv položíte něco černého, je otázkou jen několika minut, než se kočička na té věci usadí.

Když pak po půl hodině vrnění se a protahování sleze, na leckteré brašně půl kočky zůstane. Stealth Reporter je ale, stejně jako brašny Nova ušit nikoliv ze surových, ale ze zušlechtěných hlazených vláken, a jejich přilnavost k nečistotám a chlupům je tedy minimální.

Konstrukce  brašny odpovídá profesionální třídě do které patří, a od prvního dotyku je zřejmá její masivnost, odolnost a perfektní šití. To vše je příslibem dlouhodobé životnosti brašny i při jejím každodenním použití ve všech podmínkách, které fotografa mohou potkat. Pro transport ve zvláště extrémních atmosférických podmínkách je k dispozici integrovaná převlečná pláštěnka. Tu je možné využít nejen na ochranu ve zvláště silném dešti, ale skvěle poslouží například během transportu na poušti nebo v savaně, kdy brašnu ochrání před vířeným prachem.

Lowepro Stealth Reporter je k dispozici v šesti velikostech, uživatel proto může zvolit brašnu podle svého vybavení. Zkušenost říká, že každá brašna je po čase malá, proto doporučuji vždy vybrat o stupeň větší model, než jaký aktuálně potřebujete. Dva největší modely Stealth Reporter D550AW a Stealth Reporter D650AW mají k dispozici oddělený prostor pro transport notebooku. U všech modelů pak najdete možnost rychlého rozšíření kapacity díky SlipLock smyčkám, jež umožní připojení přídavných pouzder na objektivy a příslušenství, a to i z řady Street & Field. Smyček je k dispozici například u modelu Stealth Reporter D550AW šest, takže možnosti rozšíření kapacity brašny jsou opravdu velké a výrazně zvyšují praktičnost a užitnou hodnotu celého produktu. Tato možnost je velmi důležitá, protože ne vždy potřebujete brát do akce celou svou výbavu a příliš velká, ale poloprázdná brašna je zbytečně zatěžující. Menší model s možností rozšíření je pro takové příležitosti ideálním řešením, ale jak jsem říkal, i ten menší model by měl být o něco větší, než je vaše aktuální průměrná potřeba.

Konstrukční zajímavostí je možnost snadného vyjmutí celého vnitřního prostoru s přepážkami a rychle tak změníte fotobrašnu na klasickou brašnu pro přenášení čehokoliv. Charakteristickým rysem brašny Stealth Reporter je prvek, se kterým značka Lowepro přišla již před lety u původních modelů této řady. Víko brašny je ve své střední části opatřeno prachotěsným a vodotěsným zipem, který umožní otevření brašny shora, s přímým přístupem k technice uložené uvnitř. Toto řešení má mnoho výhod.

Především není nutné celé víko otevírat, odklápět a hledat způsob, jak jej udržet otevřené během výměny techniky za současného pohybu fotografa. V řadě druhé je to bezpečnost techniky. Zvláště u reportážních a sportovních fotografů je zcela běžné, že vyměňují objektivy nejen během chůze, ale i za běhu, a z plně otevřené brašny může vybavení za poklusu snadno vypadnout. To při otevření horního zipu nehrozí, protože víko je poměrně tuhé a zůstává přivřené, takže zcela zabraňuje samovolnému "vyskočení" techniky z brašny na zem. Přesto bych ale uvítal ještě nějaké další gumové špunty, aby brašna získala protiskluzové vlastnosti při odložení na šikmé hladké ploše.

Samozřejmostí je zdvojené uzavírání víka. K dispozici je klasická mohutná přezka pro pohotovostní uzavření brašny, a také kvalitní vnitřní, přesahy víka zcela chráněný vnitřní zip pro transportní uzavření. V zadní části brašny najdete bederní pásek pro stabilizaci brašny při rychlých přesunech a zdolávání terénních překážek, nechybí ani zadní „rukáv“ pro nasunutí brašny na rukojeť kufru nebo rolleru na kolečkách. Ve spodní části je k dispozici zip, a nevyužitý rukáv tak může sloužit jako další přídavná kapsa. Vzhledem ke způsobu použití brašny a také s ohledem na horní zip je rukojeť pro přenášení v ruce řešena páskem a malým polstrováním. Pásek je možné přesunout do zadní nebo přední části brašny tak, že nijak neomezuje manipulaci s technikou.

Vnitřní prostory brašny se nesou v dnes již klasickém duchu Lowepro, jedná se tedy o světle šedé, měkké polstrování s velmi jemným, neškrábavým povrchem a malými oranžovými akcenty v podobě smyček a uzávěrů kapes. Vnitřní uspořádání je řešeno přestavitelnými přepážkami na suché zipy, jejich kombinovatelnost a dostatečné množství umožní brašnu upravit prakticky pro libovolnou sestavu fotoaparátů a objektivů. Bonusem je samostatné vyjímatelné pouzdro na drobné příslušenství, kabely apod., a také skvělé pevné pouzdro na paměťové karty. Důraz je kladen na zesílené polstrování spodní části brašny, chránící techniku při jejím případném pádu na zem nebo hrubém odložení v rámci akčního zaujetí uživatele. Velmi masivní a silné je obložení prostoru pro notebook, který je tak dokonale chráněn.

Také ramenní popruh je naprosto zapadá do potřeb a požadavků profesionálních fotografů. Je silný, pevný, s bezpečnostními karabinami bez omezení jejich protáčení, a ramenní výztuha je silná, měkká a s perfektní protiskluzovou úpravou, aby brašna při akční fotografii neustále nesklouzávala s ramene. Nesmírně bohaté je vybavení kapsami, a to jak otevřenými, tak uzavíratelnými. Nechybí okénko pro adresní štítek, a dělení některých kapes pro přehledné uspořádání dokladů, propisovaček a dalšího příslušenství, včetně příslušenství pro notebook v případě modelů Stealth Reporter D550 AW a Stealth Reporter D560 AW.

Při zkoušení dvou různých modelů brašen Lowepro Stealth Reporter AW jsem neměl s ničím problém, uživatelsky je brašna skvěle řešena a je nadstandardně praktická celým svým uspořádáním. Zdůraznit musím skutečně pečlivé řemeslné zpracování a použití kvalitních materiálů. Na uspořádání vnitřních prostor, kapes a horním přístupu skrz víko je vidět akceptování praktických potřeb akčních, svatebních a reportážních  fotografů, kteří potřebují používat brašnu, ve které budou mít přehled o uložené technice a rychlý přístup k ní. Trochu mne překvapuje, že takto užitnou hodnotou velmi nadstandardní a kvalitní brašna není příliš v povědomí fotografů a vlastně jsem ji objevil jen náhodou. A je škoda především pro uživatele, protože praktická, pohotová a kvalitní brašna s důrazem kladeným na ochranu techniky je v akční fotografii velkým pomocníkem každého fotografa a usnadní práci i pohyb.

 

 

Objednávat můžete zde: Stealth Reporter D200 AW  Stealth Reporter D300 AW  Stealth Reporter D400 AW  Stealth Reporter D550 AW  Stealth Reporter D650 AW

 

Článek použit  z časopisu Československá fotografie č. 9/2012

    

                                                                                                                           Text: Jan Karbusický