Ochrana majetku. Efektivně a nenápadně.

18.03.2013 18:53

Krádeží, rabování, nelegálních skládek aj. stále přibývá a pachatele se stále nedaří dopadnout. Jak účinně chránit svůj majetek? Je několik způsobů, ale jen jeden je cenově a časově nejméně náročný. Buď můžeme daný objekt 24 hodin denně hlídat, což dlouho nevydržíme, protože musíme někdy spát a jíst nebo si najmout nějakou bezpečnostní agenturu, která po nás bude chtít nemalé peníze, ale nepodá za ně adekvátní výsledky, neboť své zaměstnance vykořisťuje. Bezpečnostní agentury chtějí po lidech aby pracovali vysoko nad zákonem povolené limity a za minimální mzdu. Podle toho pak vypadají výsledky. Zbývá tedy poslední možnost a tou jsou čím dál více oblíbené automatické sledovací zařízení neboli fotopasti....Pořizovací cena není nijak závratně vysoká, měsíční provoz vyjde cca na 50,-. Můžete si vybrat základní fotopast, která bude ukládat fotky na kartu a nebo fotopast s GSM modulem, která je bude posílat na e-mail nebo na telefon jako MMS.

 

Co je fotopast

Fotopasti jsou digitální fotoaparáty aktivované pohybem tepelné stopy zvěře nebo lidí. Pohyb tepelné stopy aktivuje pohybové čidlo (PIR), které spustí expozici. Prodleva mezi aktivací a expozicí je jedním z důležitých faktorů a při výběru nového produktu vždy pečlivě testujeme délku této prodlevy. PIR čidla mohou být různého provedení a výrazně se liší dosahem a šíří záběru.

Dalším důležitým prvkem je samozřejmě objektiv, jeho světelnost, kvalita optických elementů a šíře záběru. Pro noční snímky jsou fotopasti vybaveny osvětlovací jednotkou. Oblíbený je osvit v infračerveném pásmu (IR) který je velmi nenápadný (vlnová délka 850 nm nebo i zcela neviditelný) (vlnová délka 940nm). Snímky pořízené v tomto světle jsou černobílé. Pro barevné noční záběry lze nabídnout přístoje s bílým bleskem.

Snímací senzor u přístrojů s IR přísvitem má zvýšenou citlivost na tuto složku světla a pro denní fotky musí být tato složka částečně opticky nebo elektonicky eliminována. Rozlišení senzorů se pohybuje od 3 MP výše. U většiny fotopastí jsou sensory s rozlišením 5MP, které jsou pak interpolovány na vyšší hodnoty. Rozlišení 5MP je zcela dostačující.

Jako uložiště slouží klasické paměťové SD karty a k napájení alkalické, nebo nejlépe lithiové baterie. Alternativně lze použít externí napájení. Použití akumulátorů může být, zejména v zimě, problematické.

 

Zde je přehled různých fotopastí.

 

Fotopasti UO Vision   Fotopasti Ltl Acorn   Fotopasti Cuddeback   Fotopasti ScoutGuard