Odšumovat, nežehlit !!!

06.08.2011 16:51

 Nepleťe si snížení úrovně digitálního šumu se žehlením, přijdete o kresbu detailů, ostrost a detailkontrast, a také o miliony barevných odstínů!

  Vícekrát jsem již psal o tom, že honba za fotografiemi bez digitálního šumu je sebedestruktivní. Nepodléhejte různým diskuzím hodnotícím nízkou úroveň šumu při vyšším ISO jako hlavní faktor kvality fotoaparátu.

 Moderní digitální zrcadlovky nabízí dva systémy na snížení úrovně digitálního šumu. Systém na jeho redukci pro delší expoziční časy pracuje spolehlivě, protože od obrazu odečítá obrácenou hodnotu úrovně základního šumu čipu získanou z jeho signálnu při uzavřené závěrce.

Systém redukce šumu při vyšších hodnotách ISO naproti tomu pracuje neefektivně, a dá se přímo říci, že mizerně. Zvláště fotoaparáty produkující zázračné fotografie bez šumu, a jsou proto obdivovány, degradující obraz jak po stránce rozlišení, tak z hlediska přirozenosti zobrazení např. pleti, a lidé na fotografiích vypadají, jako by byli z vosku. Je to proto, že nedochází k potlačení šumu jako takového, tedy ke snížení rozdílu jasu a barvy sousedních pixelů v rámci určitého rozsahu tonality, ale jednoduše se obraz jemně rozostří. Tato funkce fotoaparátů je podobně mizerná, jako funkce Šum/Vyhladit ve Photoshopu.

 

Více zde:

 

 

                                                                                                                                           Jan Karbusický

     

Článek použit z Československé fotografie č. 6/2011