Pentax O-GPS1

02.06.2011 12:28

id552sGPS modul k fotoaparátu již dnes není ničím výjimečným, ovšem modul, který aktivně ovládá čip fotoaparátu, to je skutečný unikát, a zvláště astrofotografové mohou jásat. Modul Pentax O-GPS1 totiž umí tzv. Astrotracking, tedy podle polohy, náklonu a směru snímání během expozice automaticky pohybuje čipem fotoaparátu tak, aby bylo možné vesmírná tělesa snímat bez jejich rozmazání vlivem otáčení zemské osy a to až při několikaminutových expozičních časech!

Pentax oznamuje uvedení na trh aktivního GPS modulu PENTAX O-GPS1. Jednotka je zkonstruovaná pro použití s digitálními zrcadlovkami PENTAX (K-5, K-r, 645D). O-GPS1 neudává jen základní data o poloze, ale má celou řadu dalších originálních vlastností pro snadné sledování nebeských těles.

Jednoduchým nasazením O-GPS1 do sáněk pro blesk na digitální zrcadlovkách PENTAX*, může uživatel zaznamenávat ke snímkům zeměpisnou šířku a délku, výšku, univerzální čas koordinovaný s (UTC). Soubory snímků, u kterých jsou data GPS, lze použít pro sledování fotografických míst a prohlížet snímky na PC s určením polohy. Data poloh GPS uložená v těchto souborech usnadňují třídění a archivaci zaznamenaných snímků.

• Spojením dat GPS se systémem fotoaparátu SR (Shake Reduction), nabízí jednotka řadu unikátních a pokročilých aplikací, včetně ASTROTRACER, jednoduché navigace a elektronického kompasu.
* Kompatibilní modely jsou K-5, K-r a 645D (stav ke květnu 2011). Některé funkce O-GPS1 nejsou u modelu 645D k dispozici.

• Poznámka: Pro správnou funkci O-GPS1 s kompatibilními zrcadlovkami PENTAX, musí mít být firmware fotoaparátů aktualizován na poslední verzi.

Hlavní vlastnosti

id552a1. GPS funkce pro snadný záznam dat poloh exponovaných snímků O-GPS1 se nasazuje na kompatibilní fotoaparát do sáněk pro blesk a zaznamenává zeměpisnou délku, šířku a výšku, čas koordinovaný s (UTC) a směr při fotografování ke exponovaným snímkům. Při použití mapovacího softwaru jako je Google Earth™, uživatel si může snadno obnovit fotografická místa a směry na mapě. Tato funkce je velmi užitečná později pro třídění a archivaci zaznamenaných snímků.
Poznámka: Je-li O-GPS1 použita na místech, kde není příjem signálu ze satelitů GPS, může být záznam dat polohy chybný nebo nedostupný.

2. ASTROTRACER pro astrofotografii
Při nasazení na tělo PENTAX K-5 nebo K-r, O-GPS1 je k dispozici pokročilá funkce ASTROTRACER (jen zrcadlovky PENTAX, které mají magneticky ovládaný systém SR), při které je propojena jednotka se systémem SR (Shake Reduction) fotoaparátu pro snadné sledování a fotografování nebeských těles. Jednotka vypočítá pohyb hvězd, planet a dalších těles s použitím zeměpisné šířky získané z GPS dat a z dat pro vyrovnání sklonu (horizontálně a vertikální inklinace a postavení planet), která jsou získána
z magnetických a gravitačních senzorů, potom pohybuje obrazovým senzorem fotoaparátu v synchronizaci s pohybem objektů. Výsledkem je, že hvězdy a další tělesa jsou zachyceny jako pevné body a ne jako rozmazané pruhy, a to i při dlouhých expozičních časech. To vše usnadňuje tvorbu astronomických snímků, potřebujete jen stativ a není třeba dodatečného příslušenství jako je rovníkový teleskop.

id552b3. Jednoduchá navigace pro indikaci polohových dat cílového místa
O-GPS1 má funkci Simple Navigation, která vypočítá z aktuální polohy směr a vzdálenost do cíle. Uživatel může vyhledávat cíle s využitím uložených dat ke snímkům nebo je registrovat a/nebo přiřadit je nahráním polohových dat vytvořených na PC.****
**** Nový O-GPS1 má v předvolbách destinací devět mezinárodních servisních center PENTAX.

4. Pomocí funkce Elektronický kompas lze indikovat a zaznamenat směr
O-GPS1 je vybaven funkcí Elektronický kompas, která zobrazí s velkou přesností směr fotoaparátu na LCD monitoru. S pomocí geomagnetismu detekovaném magnetickým senzorem a pomocí polohových dat GPS, určí jednotka směr v relaci k opravdovému severu. Uživatel může též zaznamenat ke snímkům data o směru.

5. Další vlastnosti
1) Jednoduchá konstrukce počasí odolná, lze používat při drobném dešti
2) Nezávislý zdroj energie (jedna baterie typ-AAA)
• PENTAX K-5, K-r a 645D jsou obchodní značky HOYA CORPORATION.
• Google a Google Earth jsou registrované značky a nebo obchodní značky Google Inc.
• Všechny ostatní značky nebo názvy produktů jsou obchodní značky nebo registrované značky příslušných společností.
• Design a specifikace jsou předmětem změn bez předchozího upozornění.

PENTAX O-GPS1 bude k dispozici koncem července 2011, doporučená cena 4.790,- s DPH

Specifikace:

Typ: nasuvná jednotka GPS
Zaznamenávané informace: zeměpisná šířka a délka, výška, čas (UTC), směr
Funkce přijímání sledování kanálů: 50 podporuje SBAS (WAAS/EGNOS/MSAS)
Doba určení studený start: cca. 40 sekund, teplý start: cca. 5 sekund
Interval polohování: 1 sekunda
Přesnot GPS: 10m RMS
Formát dat: NMEA-0183
Geo prostor: World Geodetic System (WGS84)
Elektronický kompas: Přesnost: ±5° (přesná kalibrace) , polohovací interval: cca. 8 krát, referenční směr: pravý sever
Zdroj energie: AAA baterie x 1 (alkalické, nikl-metal hydrid nebo lithiové baterie)
Životnost baterií: cca. 7 hodin (23°C) / 4 hodiny (0°C) s alkalickými bateriemi, cca. 7 hodin (23°C) / 5 hodin (0°C) s nikl-metal hydridovými bateriemi, cca. 12 hodin (23°C) / 9 hodin (0°C) s lithiovými bateriemi
Rozměry: cca. 49.0mm (š) x 33.0mm (v) x 59.5mm (h)
Hmotnost: cca. 61g (včetně alkalických baterií), cca. 50g (bez baterií)

 

Zdroj: Československá fotografie   www.csfotografie.cz

Objednat můžete zde: www.fotomalek.cz