Pentax Q Lenses

27.06.2011 17:42

 

 

id579csPentax představuje pět nových objektivů systému Pentax Q, který bude uveden na trh na podzim letošního roku. Stejně jako neobvyklost systému Q jsou neobvyklé i oznámené objektivy a mají vskutku zajímavé vlastnosti i způsob použití. Objektivy jsou zatím uvedeny ve dvou uživcatelských třídách - High-performance a Unique-lens, hned od počátku tedy Pentax připisuje systém Q jak pro vážnou práci, tak pro experimenty a "hraní" si. Oproti všem zvyklostem nejsou nové objektivy označovány ohniskovou vzdáleností, ale názvem určujícím jejich použití.

High-performance lenses

Tato řada objektivů slibuje vysokou kvalitu obrazu, ostrou kresbu a vysokou rozlišovací schopnost vázanou na potlačení všech optických vad optické soustavy. Objektivy jsou vybaveny kvalitními anitireflexními vrstvami a optická soustava obsahuje speciální optické členy a vlastní zaostřovací motorek. Další zajímavostí je instalace mechanismu závěrky přímo do objektivu, což umožňuje práci s bleskem v expozičních časech až 1/2000 sec. s vestavěným, a 1/250 sec. s externím bleskem. Objektivy jsou také vybaveny vestavěným ND filtrem pro snímání v extrémním jasu, pro použití dlouhých expozičních časů apod.

Pentax-01 Standard Prime

Základní monofokální objektiv s ekvivalentním ohniskem 47 mm a světelností f/1,9 nabídne špičkovou kvalitu obrazu a možnost snímání i za velmi špatných světelných podmínek a práci s malou hloubkou ostrosti.

Pentax-02 Standard Zoom

Standardní univerzální zoomový objektiv s ekvivalentním ohniskem 27,5–83 mm při světelnosti f/2,8-4,5. Optická soustava obsahuje dva členy z Extra-Low-Dispersion skla a dva členy z Low-Refractive skla s asférickým profilem. Minimální zaostřovací vzdálenost 30 cm umožní snímat i velmi detailní záběry.

Unique series Lenses

id579xTato série objektivů je určena především umělecké a experimentální fotografii. Jedná se o manuálně zaostřované objektivy s pevnou clonou a plastovým bajonetem ve velmi zajímavé cenové relaci.

Pentax-03 Fish-eye

Ultraširokoúhlý objektiv se záběrem 160° s efektem sférického zkreslení obrazu známém jako Fish-eye s extrémním rozsahem hloubky ostrosti.

Pentax-04 Toy lens Wide a 05 Toy lens Telephoto

Objektivy založené na principu Lensbaby, tedy skla s ponechanými optickými vadami pro kreativní a experimentální práci, ekvivalentní ohnisko objektivů je 35 a 100 mm.

Polarizační filtr

Pentax-100 PL filter je speciální polarizační filtr s průměrem 40,5 mm, určený pro použití s objektivy Pentax 01 a 02.