Pentax-Ricoh Up-date

02.07.2011 18:39

 

 

id593UP-DATE 21.20 hod. na konci článku! Společnost HOYA dnes překvapivě oznámila prodej divize Pentax Imaging (digitální fotoaparáty, výměnné objektivy, dalekohledy) společnosti RICOH, s předpokládaným datem uskutečnění převodu k 1. říjnu tohoto roku. Nechceme se pouštět do nepodložených spekulací, protože oficiální tisková zpráva obsahuje minimum faktů, a spoustu mlhy. V tuto chvíli není tedy zřejmé, zda se jedná o dobrou či špatnou zprávu pro uživatele fotoaparátů této značky.

Na jedné straně je zde fakt, že Ricoh a Pentax již v minulosti měli leccos společného, vč. bajonetu K u výměnných objektivů, stejně tak je faktem, že Ricoh byl dlouho poměrně důležitým hráčem na trhu fotoaparátů, legendární byla i např. řada kompaktních kinofilmových profifotoaparátů řady GR, zatímco Hoya je především firmou zabývající se optikou jako takovou.

Pokud se Ricoh rozhodne pro pokračování a rozvoj D-SLR systému, určité Know-how určitě má, stejně tak je tomu v oblasti ILC (nezrcadlovek s výměnnými objektivy), které již Ricoh opatrně zmiňuje, ale ke kterým je zvláště evropský trh zatím více než vlažný... Oblast ILC je zmíněna i v tiskové zprávě, o všech ostatních oblastech Pentaxu ale není ani zmínka, což není dobré znamení.

Za pozornost ovšem stojí také skutečnost, že Pentax Imaging je prodáván za pouhých 125 milionů USD, a dosti hrozivě zní věta o tom, že Ricoh značku Pentax použije pro některé své produkty, bez zmínky o zachování současné produktové řady Pentaxu a jejího budoucího vývoje.

Vše ostatní, jak již bylo řečeno, by byly pouhé spekulace, proto dáváme k dispozici zatím pouze link na oficiální tiskovou zprávu, jakmile budou další informace k dispozici, oznámíme je.

TISKOVÁ ZPRÁVA ZDE

Důležité sdělení zákazníkům Pentax od prezidenta Pentax Imaging (strojový překlad Google):

OTEVŘENÝ DOPIS PENTAX zákazníkům a partnerům

01.07.2011

Vážení PENTAX zákazníci a partneři,

Rádi bychom Vás tímto informovali, že Hoya Corporation uzavřela dohodu o převodu podniků našeho systému Imaging PENTAX firmě RICOH Corporation dnes, 01.7.2011.

Datum účinnosti převodu podniku je stanoveno na 01.10.2011. Obchodní plochy mají být převedeny jako PENTAX Imaging Business - digitální fotoaparáty, výměnné objektivy, digitální fotoaparáty, dalekohledy a produkty týkajících se bezpečnosti výrobků, včetně výzkumu a vývoje, konstrukce, výroby a prodeje těchto kategorií výrobků.

PENTAX Imaging Business bude převeden na nově založenou společnost naplánovánou na 01.10.2011, a pak RICOH Corporation získá 100% jejích akcií hned po jejím vzniku.

Žádné provozní změny PENTAX Business System Imaging se v současné době neočekávají s tím, že byla uzavřena tato dohoda. Všichni zaměstnanci budou převedeny na novou společnost. Také všechny aktuální produkty se budou i nadále prodávat s PENTAX značkou podle současných dohod.

PENTAX, pod vedením RICOH, bude pokračovat ve svém úsilí o nejlepší růst a vyvíjet podnikání a partnerství, a dodávat kvalitní výrobky a služby určené pro vysokou úroveň spokojenosti zákazníků.

Opět vám děkujeme za trvalou podporu PENTAX.

Děkuji mnohokrát.

S pozdravem,

Toshiaki Iue,

prezident

Pentax Imaging Systems Division